Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Τα 5 γνωστά βασικά στοιχεία του Hip Hop

Τα 5 γνωστά βασικά στοιχεία του Hip Hop, MCing (rapping), DJing, Graffiti, b-boying και "Building", θα μας περιμένουν στο Fuzz Club την ερχόμενη Κυριακή 23 Νοεμβρίου, σε μία μεγάλη συμπαραγωγή της Show What, της Άνωσης και της Durant.

Ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν και θα συνεργαστούν στη σκηνή του Fuzz για σχεδόν τέσσερεις ώρες, είναι ο σπουδαίος DJ Muggs των Cypress Hill, o Mixmaster Mike, dj και συνεργάτης των Beastie Boys και ένας από τους σημαντικότερους scratch djs της εποχής μας (σημ. Διαβάστε την Παρασκευή την συνέντευξη που μας παραχώρησε!), ο Rhazel, o ίσως γνωστότερος και καλύτερος beatboxer, o οποίος μας είχε αφήσει άφωνους με τις ικανότητές του την πρώτη φορά που τον απολαύσαμε στην Αθήνα, στο AN Club μαζί με τον Mike Patton και ο DJ JS-1 του Rocksteady Crew, βασικός συνεργάτης και dj του Rahzel.

Όλα αυτά με την συνοδεία πολλών visuals και videos πάνω στη κουλτούρα της hip hop σκηνή όπως υπόσχονται οι διοργανωτές.

Οι πόρτες στο Fuzz θα ανοίξουν στις 20:30 με τα εισιτήρια να προπωλούνται στα παρακάτω σημεία προς 25 ευρώ. Στην είσοδο του Fuzz την Κυριακή θα κοστίζουν 28 ευρώ.

Σημεία προπώλησης:
Ticket House: Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς), Τηλ: 210 3608366, ΔE-ΠA 10:30-18:30, ΣAB: 10:30-16:00
Public: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος (Τηλ: 2103246210, ΔΕ-ΠΑ 09.00-21.00, ΣΑΒ 09.00-20.00)
TicketPro: www.ticketpro.gr


5 elementsΑκολουθούν, για προετοιμασία και μελέτη, μικρά βιογραφικά των καλλιτεχνών..

DJ MUGGS
(Los Angeles / Cypress Hill, Soul Assassins)

O DJ Muggs (Lawrence Muggerud) από το Λος Αντζελες (γεννημένος στη Νέα Υόρκη με Ιταλικές και Νορβηγικές ρίζες) είναι ένας παραγωγός και DJ που έχει συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία θρυλικών hip hop συγκροτημάτων και projects όπως οι Cypress Hill και Soul Assassins (ένα πολυσυλλεκτικό crew με εκλεκτά μέλη όπως La Coka Nostra, Estevan Oriol και Mr. Cartoon, Cypress Hill φυσικά, Alchemist, Everlast και Danny Boy, Sick Jacken κ.α.) και έχει βάλει το χεράκι του σε κλασικά άλμπουμ όπως Black Sunday και Temples of Boom (Cypress Hill), Jump Around (House of Pain), Which Doobie You Be (Funkdoobiest) κ.α.

Οι συνεργασίες του είναι επίσης άκρως εντυπωσιακές. Από κοινά άλμπουμ με τον Tricky και GZA (Wu-Tang Clan), συνεργασίες με Pearl Jam, Sonic Youth και Zach De La Rocha (Rage Against the Machine), παραγωγές σε Ice Cube, Xzibit και Dr. Dre και κομμάτια σε soundtrack ταινιών όπως "Colors", "Friday", "Judgment Night", "Training Day" και "Bad Boys".

Πέραν των προσωπικών του παραγωγών (με δικό του studio στο Λος Aντζελες, τα S.A. Studios) μην ξεχνάμε ότι είναι και ένας από τους καλύτερους DJs εκεί έξω με πρωτιές σε D.M.C. διαγωνισμούς.

MIX MASTER MIKE
(San Francisco / The Beastie Boys, Invisible Scratch Picklz)

O Mix Master Mike από το Σαν Φρανσίσκο είναι ο σημαντικότερος scratch καλλιτέχνης της εποχής μας και ένας από τους ανθρώπους που ανέδειξαν το turntable σε μουσικό όργανο, κερδίζοντας μάλιστα το Lifetime Achievement βραβείο από τον International Turntablist Federation. Το όνομά του είναι συνώνυμο του scratching και της μουσικής hip hop, ένας από τους πρωτοπόρους του είδους που έχει κερδίσει πρωτιές σε άπειρους battle και διεθνής DJ διαγωνισμούς (DMC) που δεν είχε νόημα να συνεχίσει να παίρνει μέρος μετά από κάποιο σημείο.

Το 1994 μαζί με το πουλέν του, DJ Q-Bert (ο Q-Bert ξεκίνησε το DJ-ing αφού εντυπωσιάστηκε βλέποντας τον Mike να σκρατσάρει) και τους Apollo, D-Styles και Shortkut, δημιούργησε ένα από τα πιο εμπνευσμένα και γνωστά turntable crews, τους Invisible Scratch Picklz, με τεράστια επιτυχία και επιρροή στους νέους καλλιτέχνες.

Το ίδιο διάστημα οι Beastie Boys εντυπωσιάζονται εξίσου με τις τεχνικές και παραγωγή του Mixmaster Mike (με ξεκίνημα αρκετά κομμάτια στο Hello Nasty), που από τότε, στα μέσα των 90s, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μπάντας και ο επίσημος DJ τους σε όλες τις περιοδείες μέχρι σήμερα.

Οι προσωπικές του, επίσης, δουλειές ("Bangzilla", "Eye of the Cyclops", "Spin Cycle", "Anti-Theft Device" κ.α.) ανήκουν στο πάνθεον της hip hop μουσικής, όπως και οι δουλειές του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση ακόμα και τα video games.

RAHZEL
(New York / The Roots)

O Rahzel ή αλλιώς Rahzel M. Brown, επίσης γνωστός σαν "Godfather of Noyze", είναι μουσικός και beatboxer, μέλος του εκλεκτικού hip hop γκρουπ, The Roots. Είναι ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε τον όρο beatboxing και τον ανέβασε σε άλλα επίπεδα, ένας πραγματικός "vocal percussionist" και αληθινός βιρτουόζος.

Οι επιρροές του προέρχονται από καλλιτέχνες όπως οι Biz Markie, Doug E. Fresh, Buffy των Fat Boys, Bobby McFerrin και Al Jarreau καθώς και η ίδια η Νέα Υόρκη όπου μεγάλωσε. Ο Rahim των θρυλικών Furious Five ήταν ο μεγαλύτερος ξάδελφος του και αυτό έκανε τον μικρό τότε Rahzel να τον ακολουθεί σε όλα τα hip hop shows της μοναδικής εκείνης εποχής, να βλέπει τον Grandmaster Flash στα πρώτα του show και λίγο αργότερα να γίνεται roadie στους Ultramagnetic MC's.

Τα δύο σόλο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει, Make the Music 2000 (με συμμετοχές από Pete Rock, Brandford Marsalis, Me'Shell N'Degeocello, A Tribe Called Quest κ.α.) και Rahzel's Greatest Knockouts (με συμμετοχές από RZA, Slick Rick, Cee-Lo κ.α.), είναι μοναδικά στο είδος τους, δηλαδή το πέμπτο στοιχείο της hip hop κουλτούρας και τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με μόνο όπλο, τη φωνή του.

Τη φωνή του την έχει δανείσει και σε άλλες σημαντικές συνεργασίες όπως στο album Medulla της Bjork αλλά και στο δίδυμο Rahzel με Mike Patton (Faith No More, Fantomas) που τους είχαμε δει και στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια σε μία sold out συναυλία, αλλά και σαν μέλος της Peeping Tom live μπάντας επίσης του Mike Patton.

Όπως γράφει και το περιοδικό Source, "Το όραμα του Rahzel με τον ήχο είναι πολύχρωμο και πολυδιάστατο. Αυτός είναι ένα κίνημα από μόνος του, μία γέφυρα που ενώνει μαζί όλες τις τάσεις της Hip Hop".

DJ JS-1
(New York / Rock Steady Crew)

Στενός συνεργάτης του Razhel και ο επίσημος DJ του τα τελευταία χρόνια, ο Νεοϋορκέζος DJ JS-1 είναι από μόνος του μια σημαντική μουσική οντότητα με πολλές προσωπικές κυκλοφορίες και συνεργασίες (Jedi Mind Tricks, KRS-1, Masta Ace, Big Daddy Kane, Dilated Peoples, Common, Ill Bill). Έχει περιοδεύσει με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της hip hop σκηνής (John Legend, De La Soul, Method Man, Redman, Snoop Dogg) και δικαίως θεωρείται σαν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σκηνής. Δεν είναι τυχαίο. Άλλωστε, που η θρυλική b-boy ομάδα 'Rock Steady Crew' τον έκανε επίσημο μέλος της, η μεγαλύτερη τιμή για ένα hip-hopper. Από την άλλη μεριά, ο JS είναι και μια μεγάλη μορφή της graffiti σκηνής, ένας από τους πιο σεβαστούς writers από τα μέσα των 80s μέχρι σήμερα. Τα κομμάτια του είναι πλέον κλασικά και ο ίδιος με αυτή την ιδιότητα έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα graffiti περιοδικά του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: